• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://twitter.com/ummiyekocak
  • https://www.instagram.com/ummiyekocak
  • https://www.youtube.com/channel/UCsDrU2A1Zgg8zdxoMN4ddbA/featured

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali


Başka bir dünya" kurulabileceği inancını taşıyan bilim insanları, aydın, sanatçı, işçi, memur, işsiz, öğrenciler ve yaşamın her alanından katılan insanlar tarafından 1993 yılında kuruldu.



Hakkında - Tarihçe:
 
"Başka bir dünya" kurulabileceği inancını taşıyan bilim insanları, aydın, sanatçı, işçi, memur, işsiz, öğrenciler ve yaşamın her alanından katılan insanlar tarafından 1993 yılında kuruldu.

TAKSAV ı kuranlar arasında Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Emil Galip Sandalcı, Baskın Oran, Fikret Başkaya, Korkut Boratav, Halit Çelenk, Ali Asker, Halil Ergün, Aytaç Arman, Erbil Tuşalp, Gençay Gürsoy, Haluk Gerger, Ufuk Uras, Hayri Kozanoğlu ve daha birçok isim yeraldı.

Vakfın amacı, toplumsal, kültürel yaşamın gelişimine bilimsel, özgürlükçü ve demokratik bir anlayışla katkıda bulunmak, yaratıcı ve araştırıcı düşüncelerin gelişimine yardımcı olmaktır.

İnsanlığın gittikçe yalnızlaştırıldığı, sadece tüketimin pompalandığı dünyada örnek bir yaşam biçimine katkıda bulunmak için kollar sıvandı.
Çocuklar ve gençler başta olmak üzere yetişkinler, aileler için atölyeler oluşturuldu.

Çocukların ve gençlerin mevcut eğitim sisteminin dışında tutularak kendini özgürce ifade edebildiği, karşılıklı iletişim içinde öğrenip ürettiği atölyelerde amaç; onların zihinsel ve bedensel gelişimine katkıda bulunmak oldu.

Sorunsuz bir aile içi iletişim, ancak gelişkin ve duyarlı ebeveynlerle gerçekleştirilebilirdi. Bugün aileler, çocuklarının bir adım gerisinde kalmamanın yollarını buldu.

Çağdaş yaşamın bir gereği olan sanatı kitlelere ulaştırmak, genç yetenekleri tiyatroya kazandırmak, toplumun estetik beğeni düzeyini sanat yoluyla yükseltmek, ulusal ve uluslararası özel ve amatör tiyatro topluluklarını destekleyerek etkinliklerini sürekli kılmak, uluslararası dayanışmaya ve barışa sanat yolu ile katkıda bulunmak amacıyla 1996 yılından bu yana Uluslar arası Ankara Tiyatro Festivali’ni düzenliyor.

Sanat, kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur. Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler, topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yolu ile ulaşmaktadır.

Toplumsal iletişim ve sevginin kesintiye uğratılmaya çalışıldığı günümüzde TAKSAV, alternatif bir gelecek için çaba gösteren herkesle zihinsel ve fiziksel enerjilerini aynı çatı altında buluşturmaya devam ediyor.

Bu çatı sizinle daha da büyüyüp gelişecek.
Aydınlık yarınları hep beraber kuralım!
 
 
NEDEN FESTİVAL:

Bugün toplumların yaşam anlayışını oluşturan onların hangi kültürel kalıplar içerisinde yaşayacağını ve nasıl hareket edeceklerini belirleyen şey, içselleştirebildikleri kültürleridir.

Sanat, bu kültüre katkıda bulunan, bireyi ve toplumu çağdaş bir dünyaya yönlendiren önemli bir varoluştur.

Yeni anlayışlar, çağdaş düşünceler topluma en güçlü ve kalıcı biçimde sanat yoluyla ulaşmaktadır. Şenlikler, festivaller yüzyıllardır toplumun çeşitli kesimlerini bir araya getiren yaşam, içtenlik ve dayanışma alanları olmuştur. Bu açıdan bakıldığında festivaller her bakımdan toplumun gençleşmesi, yeniden canlanması ve olağan yaşam içinde pek yaşamaya alışkın olmadığımız coşku ve dayanışma duygularını harekete geçirebilecek gücün kaynağı olmuştur.

Her türden kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada ve iç içe yaşandığı, herkesin kaygısızca katılıp izleyebildiği, hayatın kendisinin yaşandığı, yaratıcı üretici özelliklerin geliştirildiği festivaller gerek ulusal gerekse uluslararası toplumsal ilişkiler açısından büyük önem taşımaktadır. Toplumlarla sanat arasındaki bağın kopukluğu çağdaş bir dünyaya yönelik beklentileri boşa çıkarıcı gelişmelerin önünü kapamakta, yaratıcı, özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir. Bu kopukluğun yaşanmaması için ise özellikle sivil toplum kurumlarının sanata destek vermeleri, bu tür organizasyonları desteklemeleri gerekmektedir.

Uluslararası düzeyde yapılan festival, dünyanın bir çok ülkesinden katılan tiyatro topluluklarının yanı sıra ülkemizden de her yıl üniversite topluluklarından, özel tiyatrolara, şehir tiyatrolarından, amatör tiyatrolara tiyatronun tüm renklerinden oluşan bir katılım sağlanmaktadır. 2009 Kasım ayında 14.cü kez  tiyatrodan bir gökkuşağı yaratılması amacıyla yine yoğun bir emekle program  oluşturulmaya başlanmıştır.

TC Kültür ve Turizm Bankalığı ve Devlet Tiyatrolarının aktif katkılarının da etkisiyle, Başkentimizde ilgiyle ve yoğun bir katılımla gelişen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, tiyatro severler ve tiyatro grupları tarafından da her yılın Kasım ayında beklenir duruma gelmiştir.

Daha önce hiç tiyatroya gitmemiş bireyler geçtiğimiz yıl başlattığımız festival kapsamında  “Sosyal Sorumluluk Projesi”ile tiyatro sanatıyla tanıştırılıyor ve ücretsiz olarak konuk ediliyor. Tiyatro sanatını tanıtmak ve sevdirmek, ulusal ve uluslararası tiyatro gruplarının, tiyatro anlayışlarını ve tiyatro sanatı üzerindeki deneyimlerini, topluma aktarmak, alternatif tiyatro anlayışlarını tanıtmak, toplumla, tiyatro sanatı arasındaki bağı güçlendirmek için her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında hayat bulan proje ile 5 yılda 10.000 kişi tiyatro sanatı ile tanıştırılıyor. Projenin ilk ayağında 2703 kişiye (Daha önce hiç tiyatroya gitmemiş kişiler.) ulaşıldı. Projenin ikinci yılında da 2000 kişiyi  ücretsiz olarak tiyatro salonlarımızda konuk etmeyi hedeflenmekteyiz.

1996 yılından bu yana özel  ve amatör tiyatro topluluklarının oyunlarını sahnelere taşımak, kucak dolusu emekle hazırlanan oyunlarla seyirci arasında köprü olabilmek amacıyla başlayan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 14 yıldır kesintisiz olarak sürüyor.

Bu başarıda katkısı olan tüm kurum,kişi ve sanatseverlere teşekkür ederiz.

İyiki varsınız...

Yener AKSU
Festival Yönetmeni



FESTİVALİN AMAÇLARI:

•    Tiyatro sanatını tanıtmak ve sevdirmek.
•    Toplumun estetik beğeni düzeyini tiyatro sanatıyla yükseltmek.
•    Varolan özel ve amatör tiyatro topluluklarını desteklemek ve motive etmek.
•    Seminer ve atölye çalışmaları ile tiyatro sanatındaki üretim kalitesini arttırmak.
•    Sanatın taşıyıcısı ve destekleyicisi olması beklenen kurumların katkısını organize etmek.
•    Basının ve kamuoyunun desteğiyle bu etkinlikleri ülke çapında  özendirmek.
•    Farklı ulusların tiyatro anlayışlarını ve tiyatro sanatı üzerindeki deneyimlerini  topluma ve  tiyatro sanatçılarına, yapımcılarına aktarmak.
•    Toplumla tiyatro sanatı arasındaki bağı güçlendirmek.
•    Alternatif tiyatro  anlayışlarını  tanıtmak ve korumak. 


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam32
Toplam Ziyaret508274
Etkinlik Takvimi